007 - DDD2_01

Two years after completion of our first project in Durgerdam (002-DDD), a young family living in the same street contacted us for the redevelopment of their property.

 

Their plot is an exception within the typical urban tissue of Durgerdam. Where the majority of the parcels were originally built with fisherman’s cottages, this one was a dairy farm until the beginning of the eighties. The agricultural function of the plot up to 1990 becomes evident on various scales; on the architectural scale its shown in the multiple barns on the yard that clearly separate themselves from the dyke house (where the farmer lived and now also the current owners live). In contrast to the plots of land with fisherman’s cottages, the yard does not run parallel to the rear, but widens and deepens towards the small water behind it. These barns (originally for hay, cows, sheep and chickens) form an - throughout the last century - organically grown ensemble , which contrasts in size and layout with more small-scale plots of the adjacent parcels. On an urban scale, an analysis of the built-up fabric shows that this ensemble is part of a tissue described in the ‘beschermd dorpsgezicht’, whereby the buildings: ‘follow the dike  and consist mainly of detached simple fisherman’s cottages. The public buildings, on the other hand, deviate from this pattern and are located behind the dike’. The aerial photographs and village maps clearly show these ensembles and also show that the former farms are part of them.

 

The current residents obtained this plot in 2013, live in the dike house and use the various barns in various ways as: sports and yoga space, workshop/studio, game-room for the kids and summer kitchen. Despite and due to their use, the barns are in a very poor condition and do not apply to the current requirements of the owners. In addition, the configuration of these barns has developed over time in such a way that they prevent the residents and their neighbors having a view over the stretching landscape to the back. The field directly adjacent to the plot belongs to the same owner, and in a process of ‘restoring biodiversity’ in recent years has been reduced from dairy cattle land to a peat meadow area where flora and fauna develop naturally again. Various species of birds, butterflies and plants have returned over the years. A proper (visual) connection to this area forms an important part of the brief.

 

With ever-increasing requirements for the barns, the condition of these buildings and the desire for a better view of the areas behind them as a guideline, it was decided to rearrange the yard and thus offer not only the residents, but also the surroundings, a nature-inclusive, innovative and sustainable alternative to the messy cacophony that now exists. In addition, this redevelopment will ensure that the residents can lighten the (over) intensive use of the small dyke house by, for example, moving various functions to the new development. 

 

Our starting points for the project are as follows:

 

  • Combine the various outbuildings and functions into 1 object in order to be as economical, sustainable, functional, compact and efficient as possible.
  • Ease the over-intensive use of the dike house so that people can live and work better on the dike.
  • Emphasize the typical village views and the surrounding nature by making the new outbuilding subordinate to the rooflines of the dike houses in an innovative way.
  • Integrating the quality of the peat meadow area behind with the plot by, among other things, building nature-inclusive with a green roof and patio typology and reducing the built-up area of the plot (from 260 to 215 m2 GFA).
  • Building to the latest developments in sustainability with a load-bearing structure, partitions and roof made of cross-laminated timber (CLT), a heat pump, solar panels and efficient use of natural cooling in summer and heating in winter.

 

 


Location 
Durgerdam, Netherlands
Status 
Project 2019-
Program 
Living
Client 
Marianne & Han
GFA 
220 m2
Back
EN DE NL